J-P Brunellin maatila

J-P Brunellin maatila

Oikotietä hyvään rehuun ei ole

”Tuotantokeskuksemme siirrettiin nykyiseen paikkaansa 64 vuotta sitten kun Kronos laajensi ensimmäisen kerran tehdastaan. Kronoksen tontti Kruunupyy-joen vieressä kävi liian pieneksi lapiorullaäkeitä valmistavalle tehtaalle ja meidän maatilalle. Vanhempani laajensivat pinta-alaa ja maidontuotantoa jatkuvasti. Vuonna 1995 teimme sukupolvenvaihdoksen ja jatkoimme tilan kehitystä vaimoni Ninan kanssa. Tilan pääelinkeinoina olivat maidontuotanto, omien sonnien loppukasvatus ja urakointi aina vuoteen 2015. 

Urakoinnissa olemme aina tehneet yhteistyötä Maskinring Peny:n kanssa. Muistan vielä ensimmäinen keikan naapurikuntaan vuosimallin -71 David Brownilla ja Bögballe apulantalevittimellä. Myöhemmin perustimme erilliset koneyhtiöt, joista yksi hoitaa puinnit ja toinen säilörehun korjuun. Lisäksi kimppakoneita on useita. Alueella ostetaan paljon konetyötä eri tilojen välillä ja myös vuokrakoneet ovat suosittuja. Tämä säästää kustannuksia ja yhteistyö on antoisaa myös sosiaalisesti.

Suurin muutos tuotantoon tuli kun maidontuotanto olisi vaatinut uuden navetan ja itse vuosien varrella herkistyin maatilan pölylle. Viljely ja jonkin verran urakointia jäi, mutta lypsylehmät saivat uudet kodit. Vaimoni jatkoi sairaanhoitajana ja itse siirryin rakennusalalle, olin poraamassa lämpö- ja vesikaivoja, ja olinpa vuoden ajan opettamassa maatalouskoulussa. ”Vanhan maidontuottajan” unelmatyöpaikan sain kuitenkin reilu 4 vuotta sitten Snellmanin Lihanjalostuksella, sen nautatiimin kenttähenkilönä.

Tällä hetkellä tilalla on 60 ha peltoa, luomuna. Viljelyssä ovat säilörehunurmi, ohra, vehnä ja herne. Viime keväänä kylvimme eri piensiemenlajeja ja sekoituksia ja niiden eroja voimme seurata kasvukaudella 2021. Nurmenviljely on nautatilojen tärkeintä viljelytoimintaa, sillä tilojen täytyy saada korjattua ja varastoitua eläimille riittävästi nurmirehua matalalla kustannuksella laadusta tinkimättä.

Tilan lohkot ovat melko tasaiset ja sopivat hyvin viljelykokeille. Olen testannut mm. hoitoniittoa hyvällä menestyksellä. Kasvuvoimaa luomupellolle tuovat apila, kuiva lanta ja Jepuan Biokaasu Oy:n mädätysjäännös. Minua kiinnostaa Snellmanin kenttähenkilönä palkkatyön rinnalla kehittää resurssiviisasta maanviljelyä, joka tulevaisuudessa vie suomalaista ruoantuotantoa eteenpäin.

Olemme aina varastoineet nurmen katettuna laakasiilossa. Itse olen tehnyt säilörehua vuodesta 1986. Käytössä ovat kelasilppuri, tarkkuussilppuri, silppurivaunu ja noukinvaunu ja säilöntäaineina eri happoja. Olemme 20 vuotta myyneet säilörehua toisille tuottajille ja nykyään myymme kaiken laaturehuna eri nautatiloille.

Oikotietä huippurehuun ei löydy. Työ alkaa hyväkuntoisen pellon tarkalla muokkauksella ja päättyy vasta sitten kun rehuvarasto on peitetty ja tuhoeläimiltä suojattu.”

Nurmen seoskokeet Kruunupyyssä
Pelloille on kylvetty eri piensiemenlajeja ja -sekoituksia koemielessä
Luomutila
Tilan pellot ovat luomussa
Jan-Peter Brunell

Tervetuloa tilallemme Kruunupyyhyyn

Jan-Peter Brunell