fbpx

Täsmäviljely ja ympäristö

Loimaa 15.7.2021

Koneviestin viljelymenetelmäkokeella tiukkaa asiaa

Heinäkuun puolivälissä AgroTech Nordic pysähtyy Loimaalle, Koneviestin viljelymenetelmäkokeelle Loimaan koulutilan koelohkoille. Tapahtuman järjestäjinä toimivat myös Koneviesti, Maatalouden Ammattitapahtumat Levomäki ja Mäkelä sekä Novidan koulutila. Yhteistyökumppanina toimii Novida ammattiopisto ja lukio. Tapahtuman pääteemoina ovat täsmäviljely ja ympäristöasiat.

Pitkäjänteinen koe

Koneviestin viljelymenetelmäkoe aloittaa 16. testivuotensa ja sen mittaukset keskittyvät erityisesti pellon ja maatalouden ympäristövaikutuksiin. Alusta asti mukana olleelle suorakylvökokeella on tänä vuonna vuorossa kevätvehnä.

”Viljelymenetelmäkokeen 15-vuotinen historia luo ainutlaatuisen tietovaraston viljelysmaan kehittymisestä erilaisten kylvö- ja muokkausmenetelmien vaikutuksesta. Kokeessa yhdistyvät maaperän, sääolosuhteiden ja viljelykasvien sadon määrän ja laadun pitkäaikaisen seurannan tulokset ja vaikutukset ympäristöön. Tätä tietovarastoa ja ainutlaatuista koekenttää voidaan jatkossa toivottavasti hyödyntää laajemminkin”, pohtii kokeita operoiva maatalousyrittäjä Tuomas Levomäki.

Maanparannekoetta alueella on tehty vuodesta 2018. ”Tutkimme myös rakennekalkin, kipsin, erilaisten kuituseosten, biohiilen ja biologisten menetelmien vaikutusta viljelymaan kuntoon ja mahdollisiin ravinnepäästöihin” kertoo Knaapi Oy:n Jussi Knaapi. Alueelle viime vuosien aikana rakennettu mittausjärjestelmä mahdollistaa veden mukana liikkuvien ravinteiden todellisen tason seurannan. Kokeiden tulosten esittely on suuressa roolissa tapahtumassa.

Muokkausta ja täsmäviljelyä

Työnäytöksissä esitellään mm. maanmuokkausta, kylvöä ja ruiskutuksia. Täsmäviljelyyn varataan oma lohko, jossa käydään läpi sitä, mitä täsmäviljelyn osalta voidaan käytännössä tehdä sekä vertaillaan tuloksia. Tapahtumassa pääsee tutustumaan myös sokerijuurikkaan lajikekokeisiin sekä YEN-satokilpailuun osallistuvan lohkon tilanteeseen. Alue tarjoaa loistavan esittelypaikan myös niille yrityksille, joilla ei ole tarvetta peltotyönäytöksiin.

AgroTech Nordic, logo

Tapahtumaa järjestämässä