Ylä-Savon ammattiopisto

Ylä-Savon ammattiopisto

Ylä-Savon ammattiopisto on monialainen, mutta samalla erikoistunut ammatillinen oppilaitos. Vahvoja aloja ovat maarakennus, logistiikka ja luonnonvara-ala. Opiskelijoista 40% hakeutuu ympäri Suomena n. 150 eri kunnasta opiskelemaan. Ikärakenteeltaan 2/3 opiskelijoista on yli 20 vuotiaita.

YSAOlla on kaksi aitoa toimivaa opetusmaatilaa hevostalouden yksikkö Hingunniemessä Kiuruvedellä ja maatalouden ja muun eläintenhoidon yksikkö Peltoniemellä (Pemo) Iisalmessa. Peltoniemellä on pitkät perinteet maatalousopetuksessa, historia juontaa vuoteen 1875, jolloin karjanhoitokoulu aloitti Peltosalmella. Tänä päivänä koulutilalla on robottinavetta, n. 75 ha peltoa, jossa viljellään pääasiassa nurmea karjan rehuksi. Pellot sijaitsevat koulutilan läheisyydessä, kauimmaiselle lohkolle on matkaa 3 km.

Nykyään Peltoniemessä opiskellaan maatilatalouden ja eläintenhoitoalan lisäksi maarakennus-, auto-, sisustus- ja restaurointialoja.
Kuluvan vuoden aikana YSAO Peltoniemi saa opetuksen tueksi modernin oppimisympäristön, jonne tulee uusia rakennuksia, tiloja ja laitteistoja. Rakennushankkeen tuloksena Peltoniemen oppimisympäristö nykyaikaistuu ja alue avartuu rakennuskantaa vähentämällä. Rakennushankkeessa on kiinnitetty huomiota ympäristöystävällisyyteen, monimuotoisuuteen ja kestävään kehitykseen. Ratkaisut tuovat maaseutualan opetuksen uudelle tasolle ja YSAOn oppimisympäristö nykyaikaistuu. Kaikki oppiminen tapahtuu henkilökohtaistamisen pohjalta. Opiskelija pystyy aidosti valitsemaan
oppimisympäristön, jossa oppii parhaiten. 

Ylä-Savon ammattiopiston koulutusjohtaja Kirsi Pulkkinen tarkentaa: – Etenemme ja kehitämme koko ammattiopistoa kolmen erilaisen oppimisympäristön mallilla. Opiskelijat voivat ammentaa oppia oppilaitoksessa, työpaikoilla järjestettävissä koulutuksissa ja eYSAOssa